Što je PSYCHO FILM & MEDIA FESTIVAL (PFMF)?

PFMF je platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka, pokrenuta radi jačanja dijaloga između ove dvije profesije, te boljeg međusobnog razumijevanja i kvalitetnije suradnje. Zamišljen je kao skup konferencijsko-festivalske forme koja uključuje sve oblike sudjelovanja. Pokreće ga Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, s namjerom uključivanja što većeg broja zainteresiranih stručnih organizacija i medijskih predstavnika.

TEME FESTIVALA SU SLJEDEĆE

1• Psihologija i mediji, i (nezaobilazna) etika

Ova tema obuhvaća mnoštva različitih ideja, pristupa i podtema; služi i kao podsjetnik na dogovore, stajališta i smjernice za djelovanje te kao poruke o tome što je važno reći i što se treba napraviti kod razmišljanja o etičnom nastupu u javnosti.

Sudionici su pozvani raspraviti dileme s kojima se suočavaju i pokušati postaviti referentne točke za situacije osmišljavanja i provedbi raznih akcija i projekata.

2• Mediji u psihologiji

I psihologija, i mediji imaju značajnu ulogu u razvoju zapadne civilizacije u 20. i 21. stoljeću

Razvoj novih medija i medijskih tehnologija posljednjih deset godina, njihovo masovno korištenje, promjene koje donose u ljudsko ponašanje i komuniciranje (a time i u psihologiju) glavne su smjernice obrade ove festivalske teme. Psihologija je ključna za razumijevanje posljedica i utjecaj tehnološkog razvoja na ljudsko ponašanje, kogniciju i emocije, a istovremenu zahtijeva poznavanje i razumijevanja funkcioniranja novih tehnologija.

Proučavajući te procese, postavlja se pitanje: Što psihologija poručuje medijima (ili preko medija)?

3• Psihologija i psiholozi u medijima

tema koja postavlja pitanja: Koliko su psiholozi prisutni u medijima?

Koliko često izlaze u javnost? Surađuju li novinari dovoljno s psiholozima u obradi svojih tema? Jesu li psiholozi zadovoljni načinom kako ih mediji predstavljaju? Poznaju li psiholozi dovoljno medijski prostor, jesu li medijski pismeni? Ovo su samo neka od pitanja u fokusu ove teme festivala, a koja bi trebala donijeti analize i odgovorena na ova pitanja.

I naravno, što mediji poručuju psiholozima?

PSYCHO FILM & MEDIA FESTIVAL bit će održan 14. i 15. ožujka 2019. godine u kulturnom centru RiHub u Rijeci. Organizira ga tim u sastavu: Borka Babić, Hrvoje Gligora, Nada Kegalj, Linda Kolić Sobol i Tanja Tuhtan Maras.

Sudjelovanje na PFMF-u je BESPLATNO, uz prethodnu prijavu putem obrasca na web stranicama Festivala.

Dobrodošli!


PSYCHO FILM & MEDIA FESTIVAL © Sva prava pridržana. 2019.